Opiskelujuttuja
Kolmannen periodin loppupuolisko sujui melko kivuttomasti, joskin kalenterin ollessa täynnä menin rehellisesti sanottuna turhan usein sieltä, missä aitaa ei oikeastaan edes ollut. Helmikuu päättyi tenttiviikkoon, joka sisälsi tentin kaikista kolmesta kurssista: differentiaali- ja integraalilaskenta, yliopistofysiikka 3 ja laaja kemia 2. Ensimmäiseksi mainittuun olin valmistautunut erinomaisesti ja tehnyt töitä tasaisesti koko kurssin ajan, sillä se oli mieluisa. Toiseksi mainittuun pänttäsin 6 päivää aamusta iltaan, sillä en ollut tehnyt kurssin aikana oikeastaan yhtään mitään. Jännityksellä odotan tuloksia, mutta olen luottavainen. Kemian kurssilla taas olin tehnyt keskinkertaisesti töitä kurssin aikana, mutta koska kurssin sisältö oli todella laaja ja aiheet teoreettisia, jouduin silti tenttiä varten lukemaan aika paljon varmistaakseni, että pärjään.
Yleisesti periodi oli melko puuduttava, koska edelleenkään emme päässeet käsiksi oman alamme aiheisiin, vaan pysyimme luonnontieteiden perusteissa. Yllätyksekseni päädyin kuitenkin toteamaan periodin aikana, että vaikka tiesinkin etten fysiikasta erityisesti pidä, niin en myöskään oikeastaan koko kemian kurssin aikana ollut siitäkään innoissani kertaakaan. Matikkaa sen sijaan laskin innokkaasti tuntikausia putkeen ilman turhautumista.
Helmikuussa oli pääaineinfo, jossa esiteltiin lyhyehkösti koulutusohjelmamme sekä kandi- että dippavaiheen pääaineet. Kandivaiheessa vaihtoehtoja on neljä: bio- ja ympäristötekniikka, biomateriaalit ja kudosteknologia, biolääketieteen laitteet ja järjestelmät sekä terveydenhuollon tietotekniikka. Näistä lukuvuoden aikana olen pallotellut lähinnä bio- ja ympäristötekniikan sekä biolääketieteen laitteiden ja järjestelmien välillä. Ensiksi mainittu siksi, että siinä osaamisala olisi hyvin laaja ja pääsisin myös tutustumaan ympäristöjuttuihin ja jälkimmäiseksi mainittu lähinnä siksi, että kudospuoli ei kiinnosta, koska se on laborointia ja tietotekniikasta en toistaiseksi tiedä oikeastaan mitään.
DI-vaiheen pääaineiden nimiä en muista muita kuin sen, johon ihastuin pääaineinfossa: Biomedical Informatics. Sisällössä esiintyi monesti sana data-analyysi, ja vaikka en mitään sellaista ole koskaan tehnytkään enkä vieläkään sen tarkemmin tiedä mitä se pitää sisällään, se kuulosti juuri siltä mitä haluaisin tehdä. Pidän erityisesti matematiikasta ja toisaalta tulin tälle alalle siksi, että haluaisin tehdä lääketiedettä työkseni olematta lääkäri. Biomedical Informatics -pääaineessa voi valita kahdesta polusta: health informatics tai bioinformatics, joskin nämä alueet menevät usein paljonkin päällekkäin.
Joka tapauksessa tähän DI-vaiheen pääaineeseen suunnataan kandivaiheen pääaineesta terveydenhuollon tietotekniikka, joten aion valita sen. Ohjelmoinut en ole pienestä elämästäni päivääkään, mutta mahdollisesti omistan tulevan työurani sille. Valitsin tulevalle kesälle Ohjelmointi 1 -kurssin, jotta jos huomaan vihaavani sitä, ehdin vielä harkita pääainevalintaani. Ensi syksynä alkavat pääainekohtaiset kurssit, joten olisi hienoa, jos sitä ennen osaisi valita oikein, mutta onneksi pääainetta voi vaihtaa vielä myöhemminkin. Tämän pääaineen valinta helpottaa myös sivuaineen valitsemista, sillä sen on lähes pakko olla ohjelmointi.
Rientoja
On taas oltu menossa niin moneen suuntaan, että päätäkin huimaa. Kuun ensimmäisenä päivänä pääsimme ensimmäistä kertaa haalarit päällä Haalaribileisiin, mitkä ovat siis ihan vain baaribileet, minne mennään haalarit päällä (kuten kaikkiin muihinkin opiskelijabileisiin). Viikko jatkoi nakkeilulla Sähkökillan eli Skillan vuosijuhlilla ja nakkipalkkiona oli pääsy seuraavan aamun sillikselle. Sillis eli silliaamiainen ei sisällä silliä, vaan on rento tilaisuus, jonka tarkoituksena on potea krapulaa yhdessä muiden juhlineiden kanssa ja tarjolla on kaikenlaista syötävää ja juotavaa sekä mahdollisesti jotain rentoa ohjelmaa.
Seuraava viikko alkoi maanantaina fuksien haalariompeluiltamalla, tiistaina vietettiin laulusaunaa, keskiviikkona nakkeilin talviolympialaisissa, perjantaina nakkeilin MM-kyykän valmisteluissa ja lauantaina oli suuri MM-kyykkäpäivä. Laulusaunalla kuka tahansa saa esittää itse keksimiään ehdotuksia uusiksi biiseiksi Rasputimeen ja niistä valitaan voittaja. Kauniisti sanottuna tilaisuus oli puuduttava. Talviolympialaiset oli nimensä mukaisesti talviliikunta-aiheinen rastikierros, jossa olin pitämässä rastia muutaman hallituskaverin kanssa. Akateemisen kyykän MM-kilpailut eli MM-kyykkä on todella suuri Hervannassa järjestettävä tapahtuma, jossa pelataan yllättäen kyykkää. Osallistuin tapahtumaan täysin rinnoin: nakkilaisena, pelaajana sekä tietenkin välijatkosaunalle sekä jatkoille. Valitettavasti pelimenestyksemme ei ollut suurta ja jäimme alkulohkossa toisiksi, mutta emme pahastuneet siitä, sillä pakkasta oli noin 20 astetta.
Seuraava viikko olikin sitten talviliikuntaviikko. Aktiviteettia oli jos jonkinlaista, mutta itse valikoin niistä mm. avannossa käymisen, pulkkailun, mölkyn sekä jälleen talviolympialaiset. Tällä viikolla vietettiin jäynäkevään avajaisia ja meille esiteltiin mikä on jäynäkisa. Jäynäkisan fuksisarjan voittajakilta pääsee ensimmäisenä teekkarikasteessa koskeen, mikä on tietenkin äärimmäise suuri kunnia ja todellakin aiomme voittaa. Kerron jäynäjutuista varmasti lisää myöhemmin.
Viikko huipentui Ympäristöteekkarikillan vuosijuhliin. Vujuilla oli jännittävää, koska olin ensimmäistä kertaa, mutta olin onneksi sitsannut jo monta kertaa, niin ilta sujui kuitenkin hyvin. Vuosijuhlien rakenne on likimain vakio: iltapäivällä on cocktail-tilaisuus eli kokkarit, jossa kutsuvieraat antavat päivänsankarille lahjat (jotka sisältävät lähes poikkeuksetta jaloviinaa eli jallua). Kokkareiden jälkeen on pääjuhla eli tavallista hienommat sitsit ja lopuksi jatkot. Unohtamatta seuraavan päivän sillistä. Edustin vujuilla kutsuvieraana kiltaamme Bioneria yhdessä toisen hallituslaisen kanssa. Oli ihanaa saada pukeutua pitkään mekkoon ja korkkareihin ja toisaalta päästä tutustumaan muiden kiltojen ja ainejärjestöjen edustajiin vujuilla.
Vujujen jälkeen olinkin sitten aikalailla kaksi viikkoa kipeänä, mikä ei ole ihme kun katsoo, kuinka kiireiset edeltävät kuusi viikkoa olivat olleet. Tänä aikana olin kuitenkin riittävän terve, jotta pääsin yhden kerran sitsaamaan ja sain ottaa sitseille mukaan aveciksi yliopiston ulkopuolisen kaverini, mikä oli todella hauskaa.
Ai niin, pääsin tuutoriksi! Olen siitä todella innoissani, sain ihanan tuutoriparin ja olen nauttinut omasta fuksivuodestani aivan tajuttoman paljon, niin on ihanaa päästä seuraamaan läheltä tuutorin näkökulmasta tulevien fuksien fuksivuotta.
Katsaus tulevaan
Ensi periodin kurssit ovatkin sitten jotain aivan muuta: Bioetiikan perusteet, bioteknologia nyt ja tulevaisuudessa, johdatus akateemisiin kieli- ja viestintäopintoihin sekä sitten ihan vain neljäs matikan kurssi: johdatus todennäköisyyslaskentaan ja tilastolliseen päättelyyn. Jahka saamme parini kanssa viime periodin fysiikan labratöiden raportit hyväksytyiksi, saa huokaista helpotuksesta ja hyvästellä kemian ja fysiikan peruskurssit. Jee! On myös mahtavaa päästä vihdoinkin tutustumaan omaan alaan lähempää. En oikein tiedä, mitä erityisesti kahdelta ensiksi mainitulta kurssilta odottaa, mutta sen tiedän että periodista tulee virkistävä.
Hieman kauhistelen kuitenkin etukäteen sitä, että viikossa tulee olemaan neljä läsnäolopakollista sekä yksi pakollinen etäluento. Se on paljon siihen nähden, että en ole tainnut olla läsnä neljällä luennolla yhteensä koko lukuvuoden aikana... Luennolla istuminen ei vain ole minulle hyvä tai varsinkaan tehokas opiskelutapa, koska opin paljon nopeammin lukemalla kuin kuuntelemalla. Näillä kursseilla materiaalin oppiminen dioja lukemalla ei kuitenkaan ole vaihtoehto, joten jää nähtäväksi kuinka pärjään.
Kiitos, että luit tänne saakka ja palataan kuukauden päästä!
<3: Aiska
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti