Huh, mikä kuukausi! Kiirettä piti, kuten odottaa saattoi, mutta ensimmäinen kokonainen kuukausi oli vieläkin kivempi kuin uskalsin toivoakaan. Varsinaisia tavoitteita en ollut asettanut, mutta olen silti varma, että saavutin ne kaikki. Viikko viikolta ravattiin opiskelun ja tapahtumien perässä - siis kummasta aloittaisin? Ai opiskelusta? Saamanne pitää.
Opiskelujuttuja
Ensimmäistä periodia on kulunut viitisen viikkoa ja kolme on jäljellä. Periodi koostuu kolmesta viiden opintopisteen kurssista, jotka kaikki suoritetaan periodin aikana kokonaan. Kurssit ovat laboroinnin perusteet, yliopistofysiikka 1 sekä insinöörimatematiikan ensimmäinen kurssi eli analyysin peruskurssi "apk".
Labrakurssi
Laboroinnin perusteet -kurssilla on oman kiltamme fuksien lisäksi Tampereen ammattikorkeakoulun bioanalytiikan opiskelijoita sekä edellisessä postauksessa mainitsemani sisarainejärjestön Biopsin fukseja. Kurssi ei kestä koko periodia, vaan on tiivistetty kolmeen viikkoon. Tiivistäminen aiheutti hyvin paljon aikataulullisia ongelmia: jouduimme esimerkiksi katsomaan viikon kolmesta fysiikan luennosta kaksi tallenteena jälkikäteen omalla ajalla, koska pakolliset labrapäivät olivat samaan aikaan luentojen kanssa.
Aikataulullisia haasteita lukuunottamatta kurssi oli mielestäni hyvin järjestetty ja pääsimmekin pipetoimaan ja kirjoittamaan raportteja olan takaa. En ole juuri ollenkaan itse kiinnostunut "labrahiireilystä", vaan luen mieluummin teoriaa kirjasta, joten kurssi oli vain pakollinen paha. Hieman pelottaa, tuleeko kaikki kirjoittamamme rapsat bumerangina takaisin korjattavaksi, mutta kaipa siitäkin selvitään.
Joku hieno proteiini joka me kiteytettiin
Fysiikka
Fysiikan ensimmäisen kurssin aiheena on mekaniikka ja kurssin aiheet ovat onneksi tuttuja lukiosta. Osaa aiheista syvennetään jo hieman ja toisaalta matemaattiset vaatimukset ovat hitusen korkeampia. Myöskään fysiikka ei ole lemppariaiheitani (tässä kohtaa voi jo kyseenalaistaa että miksi hitossa sitten opiskelen bioteknologiaa mutta kai se vielä iloksi muuttuu??), mutta tehtävien tekeminen yhdessä kavereiden kanssa on ollut jopa siedettävää.
Fysiikan kurssin opetus koostuu kolmesta viikottaisesta luennosta sekä laskuharjoitustilaisuudesta, jossa käydään läpi edellisen viikon aiheeseen liittyvät viikkotehtävät. Olen pitänyt tästä. Kurssiin kuuluu kaksi pakollista labratyötä. En ole pitänyt tästä. No, ainakin tietää kirjoittaneensa raportteja tämän periodin aikana :D
Matikka
Matematiikka taas on itselleni aivan uudella tavalla järjestetty. Opetusmenetelmää kutsutaan "flippaukseksi" eli opettajajohtoisten luentojen sijaan opetusmateriaalit käydään itsenäisesti läpi. Tämän lisäksi on harjoitustehtäviä verkossa sekä palautettavat ja pisteytettävät viikkotehtävät. Viikossa on kaksi yhteistä tilaisuutta, joissa voi kysyä opettajalta apua tehtäviin ja lisäksi toisessa viikon tilaisuuksista tehdään oman ryhmän kanssa yhdessä ratkaistava tehtävä. Tilaisuuksista toinen on lähiopetusta ja toinen on teams-kokous, jossa ovat kaikki kurssin noin 700 opiskelijaa. Tämä on ollut melkoinen kulttuurisokki. Ymmärrän, että yliopistossa opiskelemisen kuuluukin olla itsenäisempää kuin lukiossa, mutta avun saaminen kurssin ohjaajilta on tuntunut vaikealta opiskelijamäärän ollessa todella suuri. Onneksi tehtävät ovat ainakin toistaiseksi olleet sopivan eikä liian haastavia.
Kurssin arvostelu toimii niin, että joka viikko kerätään pisteitä tehtävien palauttamisesta, itse- ja vertaisarvoinneista sekä harjoitusläsnäolosta. Näihin pisteisiin lisätään tentistä saadut pisteet ja koko potti määrittää kurssiarvosanan. Tästä pidän, sillä nyt tuntuu erityisen hyödylliseltä tehdä joka viikko ahkerasti tehtäviä, vaikka tietysti niistä hyötyä olisi ilman kertyviä pisteitäkin.
Opiskelijarientoja
Päivittäistä ahkeraa opiskelua täytyy tietenkin tasapainottaa pitämällä hauskaa. Syyskuu on tarjonnut niin killan omia, fuksien omia kuin kaikille avoimia tapahtumia ja nostan niistä esille kuukauden top 10 -listan:
Sija 10.: Fuksikiertoajelu
Elo-syyskuun vaihteessa nousimme kyytiin fuksibussiin, joka kierrätti meitä ympäri Tamperetta. Saimme kuulla kaikenlaista sisäpiirin tietoa uudesta tai vanhasta kotikaupungistamme sekä ansaita palkintoja tietovisassa (ja Alkojen bongaamisesta). Matkanjohtajalta ei sanavalmiutta puuttunut, siitä hänelle ja järjestäneelle taholle täydet pisteet.
Sija 9.: NamiAppro
Uusi lisäys sanastoon: approt on opiskelijatapahtuma, jossa perinteisesti kierretään baareja ja jokaisesta käydystä baarista saa leiman appropassiin ja tietystä määrästä leimoja ansaitsee haalarimerkin. NamiAppro on meidän oman kiltamme Bionerin järjestämä tapahtuma, jossa ei suinkaan kierretä baareja, vaan kahviloita ja muita myymiöitä, ja syödään erilaisia herkkuja. Ellen kauheasti valehtele, NamiAppro on Suomen suurin alkoholiton opiskelijatapahtuma.
Sija 8.: Happrolippujen jonotus
Happrot eli Hämeenkadun appro taas on Suomen suurin opiskelijatapahtuma (sisältää alkoholia). Happrot ovat vasta lokakuussa, mutta supersuosittuun tapahtumaan lippuja jonotetaan telttojen kanssa yön yli. Olin itse nössö ja lähdi puolen yön aikaan kotiin nukkumaan, mutta "jonobileet" oli ehdottomasti tapahtuma, johon aion osallistua jatkossakin. Approilu ei ole mun lempipuuhaa, joten lippujakaan en olisi kaivannut, mutta vastaisuudessa tullee jonotustilaisuus, johon itsekin osallistun täysin rinnoin.
Sija 7.: Syysfest
Syysfest on yksinkertaisesti tapahtuma, jossa opiskelijat valtaavat Särkänniemen huvipuiston. Koulupäivän jälkeen suuntasimme siis ratikalla Särkkään huvittelemaan illaksi. Tapahtumalla olisi tottakai ollut myös jatkot, mutta jätin ne tällä kertaa väliin.
Kaunis taivas Syysfestin aikaan
Sija 6.: Lentisjutut
Liityin Tampereen teekkareiden omaan lentopallojoukkueeseen ja olen käynyt muutaman kerran jo treeneissä. Toiminta on mukavan rentoa ja on kiva jatkaa rakasta harrastusta opiskelumenojen ohella. Plussaa siitä, että treenipäivät ovat sattumoisin eri päivät kuin tiistai ja torstai eli opiskelijamenojen pääpäivät, lieneeköhän sattumaa...
Sija 5.: Benji-hyppy
Hyppäsin benji-hypyn keskellä koulupäivää kampuksen pihalla uuden kaverini kanssa tandem-hyppynä. Oli siistiä ja menen varmasti uudelleen ensi vuonna.
Sija 4.: Fuksisauna
Pääsimme oppimaan teekkareiden saunakulttuuria, joskin teekkareiden oma Teekkarisauna Mörrimöykky on vielä remontissa ja näin ollen lainasimme lääkisläisten saunatiloja. Tilaisuus oli yhdessä kahden muun killan kanssa, mikä oli mukavaa. Raspummekin pääsivät ensimmäistä kertaa saunomaan.
Sija 3.: Tapakasvatussitsit
Ensimmäiset sitsimme olivat superkivat. Sitsit on akateeminen pöytäjuhla, jossa on erilaisia puheita/puheenvuoroja ja jokainen puheenvuoro päättyy aina lauluun. Uskaltauduin itsekin pitämään yhden sellaisen :) Sitseillä on pukeutumisteema, joka tällä kertaa oli glitter (sitä on edelleen joka puolella makuuhuonettani let me tell you) ja lisäksi tarjotaan useampi ruokalaji. Odotan jo innolla seuraavia sitsejä, jonne onneksi on jo liput valmiina.
Sitsien lauluvihkonen (sille oli oikeakin termi jota en enää muista)
Sija 2.: Yhden yön juttu
Kyseessä on mökkireissu oman killan fuksien ja tuutoreiden kesken. Pääsimme saunomaan oikein urakalla ja meistä fukseista tuli virallisesti fukseja. Reissusta erityisen kivan teki se, että tässä kohtaa oli jo ehtinyt muodostumaan uudenkarhea kaveriporukkamme, joka on ihan huippu (terkkuja kaikille <3) ja oli kivaa päästä viettämään aikaa heidän kanssaan. Reissu oli ikimuistoinen, vaikka kotimatkalla olikin niin sanotusti väsymystä ja päänsärkyä havaittavissa.
Sija 1.: SuperAmazingFuksiGames
...eli SAFG on neljän hervantalaiskillan yhteinen fuksitapahtuma. Kyse on rastikierroksesta, joka suoritetaan 3-5 hengen joukkueissa. Rasteilla on erilaisia tehtäviä, joista jaetaan suorituspisteitä sekä lahjomispisteitä. Meidän joukkueemme lahjontakeinoja olivat esimerkiksi huikean hauskat vitsit, itseleivotut korvapuustit, karkkikaulakorut sekä Pipsa Possu -tarrat. Näillä saimmekin lähes joka pisteeltä täydet lahjontapisteet, eikä suorituspisteissäkään vikaa ollut. Pisteemme riittivät lopulta jopa pronssisijalle koko kilpailussa! Rastit olivat uskomattoman hauskoja ja kierros huipentui SuperAmazingFuksiReiveihin.
Tiimien täytyi tietenkin myös pukeutua tiimiasuun, ja meidän joukkueemme nimi oli Roskaväki. Edustajamme olivat pukeutuneet jätesäkkeihin ja kukin valitsi oman kierrätysastian (sekä siihen sopivan juoman): lasi, metalli, muovi, pahvi ja paperi. Näin välitimme siis kierrätyksen ilosanomaa kulkemalla jätesäkit päällä ympäri Tampereen keskustaa. Valitettavasti en tähän tapahtumaan ainakaan kisailijana pääse enää uudestaan ellen vaihda alaa ja päädy uudelleen fuksiksi :D
Mitä vain SAFG-pisteiden eteen
Muuta
Näiden lisäksi syyskuu piti sisällään mm. Tupsulan lettukestit, lakinlaskijaiset, harraste- ja liikuntamessut, fuksien lauluiltaman sekä killan hallituksen rastikierroksen. Paljon aikaani vei myös haalariprojekti, jonka puheenjohtajaksi päädyin orientaatioviikolla. Projekti on kuitenkin jo varsin hyvällä mallilla ja optimistisesti ja jopa realistisesti odotan, että pääsemme viettämään haalarisaunaa jo ennen joululomaa. (Jos haluut ostaa haalareista mainospaikan laita viestii mä hoidan;))
Lakinlaskijaisten tunnelmaa
Siis huh, mikä kuukausi! Onneksi niitä on vielä 5+n kertaa 12 jäljellä <3
- Aiska
PS. Fuksipistelaskuri: 208
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti