Aloittaisitko vaikkapa tästä?

Aloittaisitko vaikkapa tästä: Tervetuliaisteksti

Moi? Huhuu? Tervetuloa? En tiedä miten uuden blogin ensimmäinen teksti kuuluisi aloittaa, mutta kai se ainakin näin toimii. Olen blogannut v...

torstai 26. joulukuuta 2024

Loppusyksyn kuulumiset - kausi 2

Vuosi lähestyy loppuaan ja viimeisestä tentistä on kulunut jo kaksi viikkoa, joten on tullut aika kerrata loppusyksyn kuulumiset. 2. periodi päättyy joululomaan, joten 1,5 vuotta opintoja on nyt kokonaan suoritettu. Kaikista kursseista on jopa arvosanat ja opintopisteetkin saatu.

Aloittakaamme opinnoista


Viimeksi kerroin, että ensimmäinen yritys ohjelmointi 2:n tentistä ei mennyt läpi, mutta toisella yrityksellä onneksi meni eikä tarvitse uusia koko kurssia. Koko syksyn kestäneen bioinformatiikan kurssin loppupuoliskoltakaan ei tuntunut jäävän oikein mitään käteen enkä tenttiinkään valmistautunut varmaan tuntia pidempään. Harmi sinänsä, sillä aihe voisi olla todella mielenkiintoinen ja myös relevantti oman pääaineeni kannalta, mutta valitettavasti tämä toteutustapa oli yksinkertaisesti huono.

Activate your Spoken English oli oikein mukava kurssi ja vaikka valitsin kyseisen kurssin lähinnä helppojen opintopisteiden kiilto silmissä, oli kurssi myös hyödyllinen. Paitsi että keskustelua englanniksi tuli enemmän kuin normaalissa arjessa, opimme esimerkiksi vinkkejä small talkiin, mitä pidin hyvin opettavaisena. 

Perinteinen tekniikan alan kurssi koostuu luennoista, viikottaisista laskuharjoituksista ja tentistä. Kuitenkin Biomedical Engineering Principles teki tähän kaavaan poikkeuksen, nimittäin kurssilla ei ollut luentoja eikä tenttiä lainkaan. Asiat opeteltiin itse materiaalista lukemalla ja sitten mentiin laskupajaan tekemään vaikeahkoja tehtäviä assistenttien avustuksella. Tehtävistä kerättiin pisteitä, jotka yhdessä kahden esseen pisteiden kanssa muodosti arvosanan. Pidin tästä toteutustavasta, sillä se pakotti tekemään töitä tasaisesti koko kurssin ajan ja toisaalta oli kivaa ettei ollut tenttiä, erityisesti siksi että aihealue oli melko laaja ja aiheet melko vaikeita, joten tenttikin olisi ollut haastava.

Joululoman jälkeen mulla alkaa kielikevät, nimittäin tiedossa on ruotsin ja ranskan koko kevätlukukauden kestävät kurssit. Kumpikin pelottaa hieman, sillä ruotsia olen opiskellut viimeksi kesällä 2020 ja ranskaa syksyllä 2022. Siksi olenkin joululomalla hieman herätellyt ranskan kieltä katsomalla netflix-sarjaa ranskankielisillä tekstityksillä. Ruotsin kieleen en ole viitsinyt käyttää lomaani ja toisaalta uskon kurssivaatimusten perusteella ruotsin kurssin olevan helpompi kuin ranskan.

Kielten lisäksi koko kevään kestää mittaus B -niminen kurssi, mitä ikinä tarkoittaakaan. Kolmosperiodissa perehdyn matematiikkaan olan takaa kahden matematiikan kurssin myötä. Kurssien nimet ovat tilastollisten menetelmien perusteet ja fourier'n menetelmät. Olen niistä kuitenkin enimmäkseen innoissani, sillä pidän matikan opiskelusta ja toisaalta ykkösvuonna siihen sai vahvan rutiinin neljän kurssin aikana. Hieman kuitenkin harmittaa, että täytyy ottaa kaksi matikkaa päällekäin, eikä niin että toinen olisi vasta nelosperiodissa.

Rientoja ja järjestötoimintaa


Marraskuu alkoi lomareissulla äitini kanssa Kanarian lämpöön. Reissun päällä otin osaa hallitushaastatteluun, sillä olin hakenut tänäkin vuonna kiltamme hallitukseen - tällä kertaa fuksivastaavan pestiin. Palasin reissusta Tampereelle ja saavuin lähes suoraan syysyleiskokoukseen, jossa hallitus valitaan. Tulin valituksi, jee! Fuksivastaavan pestiin kuuluu ympäri vuoden tapahtumien järjestäminen fukseille, uusien tuutorien valitseminen sekä syksyllä uusien fuksien orientoiminen yliopistomaailmaan yhdessä tuutoreiden sekä kolmen fuksitoimihenkilön kanssa. Pääsen siis johtamaan 25 henkilön fuksitiimiä kalenterivuoden 2025 ajaksi. Lisäksi hommaan kuuluu jonkin verran hallinnollisia hommia: fuksien wapun sujuvuudesta vastaaminen ja yhteydenotto uusiin fukseihin sekä lisäksi yleistä hallituspöhinää eli kokoustamista ja nakkeilua.

Viikon irtiotto opiskelusta

Sylkosta eli syysyleiskokouksesta suunnattiin bileisiin ja seuraavana iltana killan avantosaunavuorolle. Marraskuussa sodittiin fuksit vastaan vanhukset kaupunkisotaa Bommarissa ja sitten alkoikin varsinainen "hyvinvointiviikko". Viikon sisään oli neljä isompaa tapahtumaa: teekkareiden pikkujouluristeily, tuutoreiden puurojuhlasitsit, fuksineuvoston pikkujoulut sekä Koneenrakentajakillan vuosijuhlat.

Pikkujouluristeilyn joulu(viini)buffetissa

Koneenrakentajakilta 57 vuotta

Sen verran on tullut juhlittua syksyn aikana, että päätin ottaa kuukauden tipattoman joulukuussa. Muutama tapahtuma kuitenkin mahtui siihenkin vielä, nimittäin pipariexcu, itsenäisyyspäivän soihtukulkue sekä Bionerin pikkujoulusitsit. Viimeisellä tenttiiviikolla oli vielä luvassa hallituskauden viimeinen kokous, jossa nähtiin mm. suljettu käsiäänestys: ääntenlaskijat sulkivat silmänsä ja muut nostivat kätensä äänestämänsä vaihtoehdon kohdalla :D Kokouksen jälkeen kävin vanhalla lukiollani vierailemassa opiskelijalähettiläisyyden nimissä esittelemässä Tampereen yliopistoa yhdessä kahden muun tamperelaistuneen Märsky-alumnikaverin kanssa.

Parisensataa (?) ylioppilasta itsenäisyyspäivän soihtukulkueessa


Märsky-alumnit levittämässä Tampereen ilosanomaa

Mitäs vuonna 2025 tapahtuu?


Suuren osan ajastani tulee viemään fuksivastaavuus, mistä olen erittäin innoissani. Minulla on aivan ihana tiimi, jonka kanssa tulemme järjestämään monia kivoja tapahtumia. Hieman tosin jännittää, tuleeko hommaa olemaan liikaa, mutta olen yrittänyt varautua suureen määrään työtä. Joka tapauksessa odotan innolla tulevaa hallituskautta.

Opintoja on takana nyt 113/180 opintopistettä kandidaatintutkinnosta ja tavoitteenani onkin kirjoittaa kandidaatintyö ensi kesänä ja suorittaa loput kandikurssit syksyn loppuun mennessä. Näin ollen valmistuisin tekniikan kandidaatiksi todennäköisesti tammikuussa 2026, ellei kurssien arvostelu ole jotenkin erityisen nopeaa ja pääsisin valmistumaan jo jouluksi 2025. Tämä tavoite kuitenkin vaatii sen, että suoritan kaikki keväälle suunnittelemani kurssit oikeasti keväällä, sillä syksy on niin täynnä ettei sinne voi lisätä rästiin jääneitä kursseja. En kuitenkaan ole tästä huolissani. Toisaalta, jos jostakin syystä kävisi niin onnekkaasti, että saisin kokoaikaisen kesätyön, niin siinä tapauksessa en aio kirjoittaa kandia kesällä, vaan kirjoittaisin sen vasta seuraavana keväänä. En pidä sitä todennäköisenä.

Poikaystäväni, joka myös opiskelee tekniikkaa Hervannassa, lähtee Pohjois-Amerikkaan vaihto-opiskelemaan kevätlukukaudeksi. Sen myötä arkeni muuttuu ja toisaalta kalenteristani vapautuu aikaa. Tämä oli yksi syistä, miksi uskalsin hakea fuksivastaavaksi: en osaa olla tekemättä mitään, joten se on mainio tapa täyttää kalenteria ja toisaalta kun on kädet täynnä kivaa tekemistä, ei ehdi miettimään toisen ikävöimistä koko ajan. 

Nyt lomailen vielä vajaat kaksi viikkoa ja sitten ryhdyn kaikkeen uuteen ja kiinnostavaan, mitä kevätlukukausi ja vuosi 2025 tuokaan tullessaan.

<3: Aiska